8 Şubat 2015 Pazar

Kerim Sadi'nin Nüfus Cüzdanı

odatv yazarı Soner Yalçın, "Hangi tarikat sosyalizmden yanaydı" başlıklı 22 Ocak 2011 günlü yazısında Kerim Sadi'den şöyle bahsediyor:

"Bir aydın düşünün ki; 50 yıllık yazı yaşamı boyunca hep müstear (takma) ad kullanmak zorunda kalsın. Marksizmle ilgili onca kitaba ve çeviriye imza atmış bir entelektüelin hayatı aslında bu topraklarda solun ne derece baskı altında olduğunun bir delilidir.


“Kerim Sadi” ve “A.Cerrahoğlu” (1900-1977) adını sol literatürü birazcık bilenler hemen tanır. Asıl adı neydi: “Nevzat Cerrahlar” mı yoksa “Ahmet Nevzat Cerrahoğlu” mu? Bir önemi var mı; bu benzersiz, sessiz, ünsüz, “İnsaniyet kütüphanesi”nin kurucusu, adam gibi adamın yazdıklarını anlamak için. Hayır!


Ama bu hafta, hayatı sürgünlerde, polis takiplerinde, yoksulluklar içinde geçmiş bir Marksist’in hikayesini yazmayacağım. Bir Melami Şeyhi’nden bahsedeceğim!"


Soner Yalçın, bu girişten sonra, Kerim Sadi'nin "A. Cerrahoğlu" takma (müstear) adıyla 1964 yılında çıkardığı "İslamiyet ve Osmanlı Sosyalistleri" adlı 30 sayfalık broşürden alıntı yaparak, Melami Şeyhi Abdulaziz Mecdi (Tolun) Efendi'nin sosyalizmi nasıl anladığını ve ne dereceye kadar kabul ettiğini anlatıyor.


Bakınız:

http://www.odatv.com/n.php?n=hangi-tarikat-sosyalizmden-yanaydi-2201111200

Soner Yalçın 21 Ocak 2015 günlü "Davutoğlu! Ağzını topla" başlıklı yazısında da Kerim Sadi'den bahsetmiş.

Bakınız:

http://www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/soner-yalcin/davutoglu-agzini-topla-717181/

Soner Yalçın, Kerim Sadi'nin gerçek adına, "Ahmet Nevzat Cerrahlar"a çok yaklaşmış.

Dr. Şefik Hüsnü tarafından çıkarılmış olan Aydınlık Dergisi yazarı Kerim Sadi'nin nüfus cüzdanını veriyorum:








*************************


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder